Waterdichte werkkleding borduren zonder waterdichtheid te verliezen
Borduren is een veel toegepaste techniek als het gaat om het aanbrengen van bedrijfslogo's op textiel. Veel kleding kan niet bedrukt worden (bijv. fleece) omdat sommige materialen niet bestand zijn tegen hogere temperaturen of bepaalde druk (Bar.).
Om die reden worden bedrijfslogo's dan ook veel geborduurd. Wil je meer weten over borduren, lees dan onze pagina 'borduren' bij onze algemene informatie.
Hoe herken je waterdichte buitenkleding eigenlijk? En wat is nu precies het verschil tussen waterdicht en waterafstotend?
Dit is simpel te herkennen door de getapete naden aan de binnenzijde van een waterdichte jas bijvoorbeeld, over de zoom of stiknaad is tape gesealed om zo de waterdichtheid te behouden.
Hierdoor loopt er geen water via de naden naar binnen en blijft de jas dus waterdicht. Waterafstotende jassen zijn niet waterdicht, maar hebben een coating of zijn van materiaal geproduceerd dat het water tegenhoudt.
Hierbij valt te denken aan bijvoorbeeld een softshell jas die vrijwel altijd waterafstotend is.
Een reden waarom waterafstotende kleding of waterdichte textiel veelal bedrukt wordt is omdat de waterdichtheid doorgaans verloren gaat wanneer de stof geborduurd wordt.
Door het borduren wordt de stof met naald en borduurgaren geperforeerd waardoor er kleine, miniscule gaatjes in de stof ontstaan. Dit is op het blote oog vaak niet direct waarneembaar, maar wanneer men de kleding tijdens een regenbui draagt wordt dit al gauw duidelijk. Het resultaat is een natte plek op de rug of borst, doordat regen of vocht na verloop van tijd toch door de buitenvoering naar binnen drupt. Dit is niet wenselijk, waardoor het borduren van waterdichte buitenkleding dan ook vaker afgeraden wordt.
Hier hebben we bij WebshirtCompany een oplossing voor!
Veel waterdichte buitenkleding die wij leveren zijn voorzien van een zogenaamde 'drukkersrits'. Dit is voornamelijk bij jassen het geval. In de binnenzijde zit dan vaak aan de onderzijde een (veelal verstopte) ritssluiting die voor de drager geen directe functie heeft. Voor ons is deze binnenrits van essentieel belang om de binnenvoering van de buitenvoering te scheiden. Hiermee wordt het voor ons mogelijk om 'blind' te borduren. Een term waarmee aangeduid wordt dat met borduren de binnenvoering niet geperforeerd wordt. Dit is een mooiere afwerking, waardoor de vliseline en achtergaren van de borduur niet op het eerste oog zichtbaar is wanneer je de jas opent.
Behalve het blind borduren is deze rits nodig om de achterkant van de buitenvoering (niet de binnenvoering dus) te kunnen sealen. We beschikken inmiddels over speciaal materiaal dat aan de binnenzijde van de buitenvoering aangebracht kan worden.
In feite is dit dezelfde werkwijze als het sealen van de naden zoals bij de getapete naden het geval is. Onder bepaalde drukcondities (tijd, temperatuur, druk) wordt dit sealing materiaal over de achterzijde van de borduur bedrukt waardoor de waterdichtheid wordt behouden. Doordat dit blind geborduurd is zie je hier verder niets van. Hierdoor is het mogelijk om waterdichte kleding te laten borduren zonder de waterdichtheid van het artikel te verliezen en consessie te hoeven doen in de productietechniek!
Heb je mooie waterdichte kleding op onze website gezien en ben je benieuwd of jouw bedrijfslogo hierop geborduurd en gesealed kan worden?
Neem dan gauw contact met ons voor persoonlijk advies!