Werkkleding en de belastingdienst; hoe zit dit nou?
Hoe zit dat nou met werkkleding en de Belastingdienst? Mag je werkkleding zomaar aan je werknemer geven? Om er voor te zorgen dat er geen twijfel op dit vlak ontstaat geven we het volgende advies.
Zo kun je met een gerust gevoel aan de eisen van de Belastingdienst voldoen en jouw personeel evengoed mooi en professioneel aankleden.
Fiscaal aftrekbaar is werkkleding wanneer het voldoet aan:
- De uitgegeven werkkleding is nagenoeg enkel te dragen op de werkvloer of tijdens werk gerelateerde werkzaamheden.
- De werkkleding is voorzien van een prominent aanwezig bedrijfslogo of beeldmerk dat per kledingstuk voldoet aan het minimum van 70 cm².
Dit mag een combinatie zijn van meerdere logo's en/of beeldmerken op één kledingstuk en heeft dus niet persé betrekking op één logo.
Bijv. een borstlogo en mouwlogo op een poloshirt dienen samen minimaal 70 cm² groot te zien.
Wanneer spreekt de Belastingdienst eigenlijk van werkkleding?
Wanneer de uitgegeven kleding nagenoeg enkel inzetbaar en bruikbaar is op de werkplek. Dit kan zeer divers zijn, waarbij een overall voor een aannemer net zo zeer werkkleding is als een koksbuis voor een kok in de horeca.
Deze soort werkkleding zijn dus sowieso fiscaal aftrekbaar.
Verder definieert de Belastingdienst kleding als werkkleding waneer het kledingstuk dermate prominent voorzien is van beeldmerken of bedrijfslogo's met tenminste een totaaloppervlak van 70 cm².
WebshirtCompany voorziet bedrijfskleding op diverse manieren van bedrijfslogo. Dit kan door de kleding te borduren, maar bedrukken (textieldruk, meerdere druktechnieken mogelijk) en laser graveren van textiel zijn ook veel toegepaste technieken.
Is de kleding bedoeld en voorzien van sponsorlogo's? Let dan goed op, de kleding is dan enkel fiscaal aftrekbaar als de sponsorlogo's ook daadwerkelijk dezelfde naam hebben als de werkgever, wil het fiscaal aftrekbaar zijn.
Het verschaffen van werkkleding aan je personeel
Wil je als werkgever je personeel voorzien van werkkleding, let dan goed op dat de kleding daadwerkelijk op de werkvloer of enkel tijdens werk gerelateerde gelegenheden wordt gedragen (bijv. bij klanten op locatie).
Indien je werkkleding aanschaft als werkgever zijnde ziet de Belastingdienst dit als loon van de werknemer. Indien de werkkleding niet dermate prominent van bedrijfslogo's wordt voorzien is er sprake van verkapt loon, waardoor men dit dus ook privé zouden kunnen dragen. Om dat te vermijden heeft de Belastingdienst dus de bovengenoemde criteria opgesteld om misbruik in hun ogen te tackelen.
Kleine lettertjes
Dit is slechts een algemene uitleg, wil je dit 'to the point' uitzoeken, bezoek dan de officiële website van de Belastingdienst.
Wil je meer advies over hoe slim en efficiënt jouw bedrijfslogo op werkkleding te laten aanbrengen? Lees dan onze blogs om meer over onze productietechnieken te weten te komen of vraag persoonlijk advies via de chat, mail of ons contactformulier!